Saturday, February 10, 2007

Základ - zemiaky


  • Zapečené zemiaky so syrovou omáčkou
250 g zemiakov
2 PL oleja (kto nemá rímsky hrniec)
50 g kápie
100 cibule
100 g tvrdého syra
hotová syrová omáčka Carbonara (Tesco)

Zemiaky nastrúhať alebo nakrájať na jemné plátky, kápiu na rezančeky, aj cibuľu. Všetko dať do rímskeho hrnca. Omáčku pripraviť podľa návodu (pridať 2 dl vody a 2 dl mlieka) a minútu pred koncom varu do nej pridať nastrúhaný syr. Potom ju vliať do rímskeho hrnca a všetko zapekať cca 25 minúť v teplovzdušnej rúre pri 200 st. C.

  • Zapečené zemiaky s parmezánom

    1 kg zemiakov , 2 dcl mlieka, 1/2 šálky kyslej smotany, 2 polievkové lyžice masla, 1 šálka postrúhaného parmezánu, červená paprika, 1 cibuľa, soľ, sušená bazalka a oregano.
Zemiaky pokrájajte na kolieska hrubé asi 0,5 cm. Navrstvite ich do zapekacej misy a prekladajte ich pokrájanou cibuľou a posypte sušenou bazalkou, oreganom a osoľte (so soľou buďte opatrní). Zalejte mliekom zmiešaným s kyslou smotanou, posypte syrom a červenou sladkou paprikou a navrch dajte kúsky masla. Pomaly zapekajte vo vopred vyhriatej rúre dovtedy, kým syr nemá zlatistú farbu a zemiaky nie sú mäkké.

No comments: