Kornútiky s krémom
tortové oblátky, čokoláda na varenie
Krém:
400 ml mlieka
100 gr. hladkej múky
4 žĺtky
1 vanilkový cukor
250 gr. masla
200 gr. prášk. cukru
Oblátky pokrájame na štvorce 10x10 cm. Dáme ich nad paru, aby zmäkli a sformujeme do kornútikov.
Krém: Mlieko, múku, vanilk. cukor dáme do rajnice a za stáleho miešania uvaríme kašu. V miske vymiešame zmäknuté maslo s práškovým cukrom a spojíme s vychladnutou kašou. Krém dobre vyšľaháme.
Pomocou vrecka plníme kornútiky s krémom. Čokoládu rozpustíme a namočíme do nej špice kornútikov. Uložíme do chladu.
Grilážové rezy
tortové oblátky
250 gr. kryštálového cukru
250 gr. masla
200 gr. orechov -posekať
1 vajce
čokoládová poleva
Na miernom plameni rozvariť cukor za stáleho miešania na karamel, potom pridáme maslo a spolu dobre vymiešame. Postupne prisypeme orechy a nakoniec opatrne rozšľahané vajce. Trochu vychladnutou zmesou natierame oblátky, hotové zaťažíme a necháme odležať niekoľko hodín. Pokrájame na štvorce alebo obdlžniky, môžeme ozdobiť čok. polevou.
Kokosové bonbóny
1 balíček detských piškót
50 gr. masla
30 gr. práškového cukru
1 balíček vanilk. cukru
50 gr. kokosovej múčky
50 ml rumu (bazovej šťavy)
Maslo, práškový i vanilkový cukor dáme do misky, dobre vymiešame. Pridáme časť kokosovej múčky a za stáleho miešania zapracujeme pomleté piškóty s rumom.
Z hmoty tvarujeme guľky, obaľujeme v kokosovej múčke a ukladáme do papierových košíčkov.
Kokos som rozdelila - do cesta 30 gr., na obalenie 20 gr. Vyšlo 22 kúskov.
Jarné rezy
210 gr Hery,
210 gr mletých orechov,
210 gr prášk. cukru,
1 kl kakaa,
postrúhaná citronová kôra /nemusi byť/,
100 gr polohrubej múky,
z 5 bielok sneh
Všetko dobre vymiešame a nakoniec pridáme polohrubú múku a sneh.
Poleva:
200 gr prášk. cukru,
5 žĺtok,
postruhaná citr. kôra/ alebo len vyžmýkať kus citrónu/,
všetko nahladko vymiešat.
Polevu hneď potrieť na horúce upečené cesto, na rezy krájať až po vychladnuti / užšie obdĺžniky
Laskonky
5 bielkov,
400g kryš. cukru,
100g mlet. orechov.
Plnka:
150g kryš. cukru,
1 dcl vody,
4dcl mlieka,
2 Zlaté klasy,
250g palmarínu
5 bielkov a 400g kryš. cukru šľaháme nad parou do tuha. Zložíme z ohňa a pridáme orechy. Na papier na peč. pomocou šablony / dostať kúpiť / natierame laskonky. Sušíme pri 115 stup. asi 30 min.
Plnka: Cukor upálime na karamel, zalejeme vodou a nacháme rozvariť. Do mlieka dáme Zlaté klasy a vylejeme do karamelu a uvaríme puding.Necháme vychladnúť. Do studeného pridáme palmarín a dobre vyšľaháme. Pomocou cukr. vrecúška striekame na laskonku plnku a druhou laskonkou to spojíme.
Zdroj: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=767
Mazanec
Recept tu: http://domacapekaren.blogspot.com/2009/02/mazanec.html
Plnený sendvič
1 sendvič
120 gr. masla
150 gr. šunky
150 gr. údeného syra
1 konzerva sardiniek (bez)
3 vajcia
6-7 kyslých uhoriek
4-5 kapií
2 lyžice horčice
Sendvič rozkrojíme a striedku vyberieme. Vajcia uvaríme na tvrdo, syr postrúhame, sardinky roztlačíme, šunku, uhorky, kápie nadrobno nakrájame. Maslo vymiešame s horčicou, pridáme ostatné suroviny, premiešame, nakoniec do plnky rozmrvíme striedku a všetko zmiešame.
Do polovice sendviča dáme plnku, na ňu poukladáme rozkrojené vajcia, naplníme druhú polovicu a obe spojíme. Odložíme na chladné miesto. Pred podávaním pokrájame na plátky.
Ďalšie tipy na veľkonočné špeciality:
http://www.svetreceptov.estranky.sk/clanky/velka-noc
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment